Rumunija i Moldavija

Foto galerija:

Rumunija i Moldavija 2017
17_1925_m10_0342_1000x17_2034_20170817_203424_1000x19_1030_vlada_5601_1000x

Rumunija i Moldavija 2017

 

16 – 25. avgust 2017.

Rumunija i Moldavija

Veoma zanimljivo putovanje. Krenuli smo preko Kladova gde je prvog dana puta bilo večernje okupljanje.

Drugo veče prenoćili smo u Bukureštu, a prethodno smo proveli vreme u šetnji gradom. Nezaobilazan je bio obilazak ogromne zgrade Parlamenta koja je ostala kao uspomena na vreme kada je rumunski predsednik bio Čaušesku.

Prema planu puta, posle Bukurešta vozili smo do Moldavije, u glavni grad Kišinjev, gde smo proveli tri noći. Moldavija je poznata po svojim vinima koje proizvodi u velikim količinama. Kao jedna od republika bivšeg Sovjetskog saveza, Moldavija je bila glavni snabdevač vina za ceo Sovjetski savez. Velike vinarije i dalje proizvode kvalitetna vina i pokušavaju da tržište prošire i na područja van Rusije.

Naša mala ekipa od 11 ljudi i 5 vozila posetila je dve vinarije u blizini Kišinjeva. Zajedničko za obe vinarije je to da za lagerovanje vina koriste kilometre i kilometre podzemnih tunela koji su nastali nakon iskopavanja velike količine kamena belog peščara korišćenog za izgradnju Kišinjeva u vreme sveopšteg razvoja Sovjetskog saveza.

Vinarija Milešti Mići raspolaže sa 200 kilometara podzemnih tunela, pa je po tom kriterijumu najveća na svetu. Zajedno sa vodičem ulazili smo svojim vozilima ispod zemlje i vozili se pored stotina ogromnih buradi punih vina.

Druga vinarija koju smo posetili zove se Krikova, manja je i ima “svega” 120 kilometara podzemnih tunela. Ova vinarija je organizovana za prijem većih grupa turista i hodnicima voze mali akumulatorski vozovi.

Uspeli smo vozilima da se popenjemo na najviši vrh Moldavije Balanešti visok 420 metara iznad mora.

Šesti dan puta vratili smo se u Rumuniju preko severoistočnog dela, posetili smo u gradu Jaši crkvu Mitropolije u kojoj se čuvaju mošti Svete Petke. Prenoćili smo u planinskom gradu Pjatra Nemc koji je bio veliko otkriće za sve nas, toliko je dobro uređen i pun sadržaja da smo ga mogli lako porediti sa Austrijom.

Sedmi dan smo nastavili put za Sibiu i usput posetili veliku solanu iz doba Austrougarske “Salina Turda”.

Naredne tri noći proveli smo na periferiji grada Sibiu, a domaćin nam je bio Ovidiu Dragoman član lokalnog offroad kluba, koga smo upoznali u Valjevu 2014. godine kada je bio deo delegacije koja je donela u Srbiju pomoć za postradale od velikih poplava. Ovidiu i njegovi prijatelji organizovali su nam veoma zanimljive vožnje po živopisnim planinama oko grada Sibiu.

Na kraju smo se u Srbiju vratili desetog dana, puni utisaka sa ovog sadržajnog puta, posebno iz Moldavije koju je većina nas posetila prvi put.

 

Save

Save

Save

Save

Save