Uvac, Jadovnik, Mučanj

8, 9. i 10. decembar 2017.

Uvac, Jadovnik, Mučanj

 

Uskoro će biti detaljnije informacije na našem sajtu.

 

Petak – 8. Decembar

Okupljanje u večernjim satima u Sjenici, hotel „Borići“ (http://hotelborovi.com/).

  

 

Subota – 9. Decembar

Nakon doručka, u 9:00 krećemo iz Sjenice prema vidikovcu Gornje Lopiže, na levoj obali Uvca,

tačno sa druge strane kanjona u odnosu na vidikovac Molitvu. Predviđeno je da ovaj dan sa nama bude Sretko Kovačević iz Sjenice.

 

Ako sneg ne bude previše dubok, posle vidikovca nastavljamo putovanje preko Jadovnika do njegovog najvišeg vrha Katunić (1733 mnv).

   

Odatle se vraćamo za Sjenicu i krećemo, preko živopisnih predela, ka zaseoku Ursule i čuvenom vidikovcu Molitva.

Pre vidikovca predviđeno je spuštanje na zaravan pored jezera gde se nalazi mali kamp. Tu je planiran ručak u organizaciji Sretkovih roditelja, biće neko kuvano jelo (na primer gulaš, sir i salata) koje nas čeka spremljeno tako da ne bi trebalo da potrošimo puno vremena, moramo imati na umu da je dan kratak.

Posle toga produžavamo dalje i stižemo ubrzo do vidikovca Molitva. Tu je predviđena kraće pešačenje do vidikovca i nazad, uz fotografisanje i uživanje. Velike su šanse da na tom mestu sretnemo i beloglave supove.

Vidikovac se nalazi na imanju domaćina Bajra Muhovića koji proizvodi sir vrhunskog kvaliteta. Sir se može kupiti u plastičnim koficama od po dva, pet i 10 Kg, po ceni od 500,00 dinara za kilogram. Ako ima zainteresovanih, trebalo bi unapred da mu javimo koliko sira da nam pripremi.

  

Predviđeno je da uveče stignemo u selo Kušići, na večeru i smeštaj u vilu „Angelina“ http://vilaangelina.com/.  Vila je ograničenog kapaciteta i raspolaže sledećim sobama:

  • 6 soba dvokrevetnih, francuski ležaj
  • 3 sobe dvokrevetne, razdvojeni ležaji
  • 5 soba trokrevetnih, francuski ležaj + jedan zaseban

 

Nedelja – 10. Decembar

Polazak iz Kušića u 9:00 posle doručka. Vozićemo se kombinovano, asfaltom i makadamom, do sela Katići pored koga se nalazi planinski vrh Mučanj (1.534 mnv). Vrh Mučnja je zaravan na koju je planirano da izađemo vozilima, ako dubina snega dozvoli. Sa vrha se pruža panoramski pogled na okolinu.

  

Posle Mučnja predviđen je lagani povratak kući, uz mogućnost da organizovano svratimo negde na ručak.

Čitav ovaj put ne bi trebalo da je previše zahtevan, grebanja ne bi trebalo da bude, nije potrebno imati dodatno podignuta vozila, AT gume su minimum a MT ipak optimum.

U slučaju da bude jačih snežnih padavina i formira se značajniji snežni pokrivač, moraćemo da izvršimo izvesne korekcije, ali se to sigurno neće odraziti na atraktivnost ovog putovanja.

Potrebno je da vam vozilo bude adekvatno pripremljeno i opremljeno za snežne padavine i jače mrazeve, besprekoran akumulator se podrazumeva. Sredinom decembra u Sjenici nije iznenađenje da jutarnje temperature padnu na minus 20 stepeni C.

Sumiranje troškova po osobi:

Polupansion u hotelu Borići u Sjenici 2.720,00 rsd
Ručak u kampu na Uvcu 800,00 rsd
Noćenje i doručak u selu Kušići 1.400,00 rsd
Ukupno po osobi: 4.920,00 rsd

Još treba računati na večeru u Kušićima u vili Angelina koju ćemo plaćati na licu mesta. Neke minimalne troškove za Sretka, koji nam je domaćin na tom terenu, podelićemo ravnopravno po vozilima u subotu.

Smeštajni kapaciteti su ograničeni pa je potrebno izvršiti prijavljivanje što pre.

 

Prijavljeni:

Branislav Brkić 2
Aleksandar Jevremović 2
Ivana Brkić 2
Milan Josipović 2
Nenad Tešić 2
Boris Stanojević 3
Mišo Dukić 2
Vučković + Botoški 2
Ivan Sojević 2
Milorad Pavlović 2
Nenad Atanasković 4
Aca Milojević 2
Jasminka Žmukić-Atanasković 3