Stara planina i Suva planina

27. Jun – 01. Jul 2019.

Četvrtak 27.06.2019.

Okupljanje u selu Vrelo, koje se nalazi oko 30 km od Pirota na putu ka Dojkincima, u motelu “Gali”, večera i prenoćište.

 

Petak, 28.06.2019.

Polazak u 9:00 iz motela “Gali”.Vozimo se do sela Slavinja gde ćemo posetiti čuveni mini kanjon “Rosomačko grlo”. Posle toga se penjemo na Rosomački vrh, pa zatim se vozimo preko visoravni Glogovica do sela Jelovica. Dalje se vozimo do sela Brlog odakle krećemo penjanje ka najlepšem predelu Stare planine, visoravni Vrtibog. Kampovanje je predviđeno na Vrtibogu kod Arbanaškog kladenca.

 

Subota, 29.06.2019.

Polazak iz kampa u 10:00. Vozićemo se ili pešačiti, kako se dogovorimo, do lepih vidikovaca iznad sela Gostuša. Nakon toga ćemo sići prilično strmim ali solidnim putem u srce Arbinja do vodopada Draganov vir. Razgledaćemo čuvene crvene ploče Dojkinačke reke i posetiti vodopad Tupavica, jedan od najlepših vodopada u Srbiji. Nakon toga ćemo se popeti iznad sela Dojkinci do Ponora, jame u koju se ulivaju dva potoka praveći tom prilikom prelepe slapove. Posle toga se spuštamo nazad u Dojkince i vozimo do sela Rsovci gde ćemo pogledati pećinsku crkvu iz 12 veka. Dalje se vozimo asfaltom do Pirota u hotel na prenoćište.

 

Nedelja, 30.06.2019.

Polazak u 9:00 iz hotela u Pirotu i vožnja asfaltom do Bele Palanke. Od Bele Palanke se penjemo makadamom i šumskim putevima na Suvu planinu do zaravni Smrdan na visini od 1.500 metara. Tu će biti lokacija za kamp. Sve dalje aktivnosti na Suvoj planini biće u vidu pešačenja.

 

Ponedeljak, 01.07.2019.

Pešačenje po grebenu Suve planine do vrha Trem (visina 1.810 m) i nazad. Pred veče silazak sa Suve planine i povratak kući.

 

Potrebne su MT gume i oprema za kampovanje za petak i nedelju.

Grebanje nije moguće izbeći, ali nema ga baš previše kao na nekim drugim lokacijama.

Za prvi kamp na Vrtibogu neophodno je poneti drva za večernju vatru. Vrtibog je visoravan bez šume, na visini od 1.500 metara.

Na Suvoj planini uopšte nema vode pa treba poneti dovoljne rezerve u kanisterima.

Rok za prijavljivanje 11.06.2019.

Organizacija: Branislav Brkić

 

Spiak prijavljenih:

Ime vozača Vozilo Broj osoba
Branislav Brkić Jeep Wrangler Unlimited Rubicon 2
Brkić Ivana Suzuki Jimny 2
Jevremović Aleksandar Jeep Wrangler Unlimited Rubicon 1
Tanasković Vladan Land Rover Defender 2
Marijanović Frano Nissan Patrol 2
Aleksić Tomislav Jeep Grand Cherokee 2
Milojević Aca Jeep Wrangler Unlimited Rubicon 2
Dukić Mišo Jeep Wrangler Unlimited Rubicon 2
Milovanović Nebojša Jeep Cherokee 2
Manasijević Nenad Jeep Cherokee 2
Perović Radivoje Jeep Wrangler Unlimited Rubicon 2+2
Vasilev Dragan Jeep Wrangler Unlimited Rubicon 2
Sojević Ivan Jeep Wrangler Unlimited Rubicon 2