Uvac, Jadovnik, Mučanj

13 – 15. decembar 2019.

 

Plan akcije:

Petak – 13. Decembar

Okupljanje u večernjim satima u Sjenici, hotel „Borići“.

 

 

 

Subota – 14. Decembar

Nakon doručka, u 9:00 krećemo iz Sjenice prema vidikovcu Gornje Lopiže, na levoj obali Uvca, tačno sa druge strane kanjona u odnosu na vidikovac Molitvu. Ovaj dan će možda sa nama biti prijatelj Jeep kluba Sretko Kovačević iz Sjenice.

 

Ako sneg ne bude previše dubok, posle vidikovca nastavljamo putovanje preko Jadovnika do njegovog najvišeg vrha Katunić (1733 mnv).

 

Sa Jadovnika se spuštamo u Sjenicu i krećemo, preko živopisnih predela, ka zaseoku Ursule i čuvenom vidikovcu Molitva.

Pre vidikovca predviđeno je spuštanje na zaravan pored jezera gde se nalazi mali kamp. Tu je planiran ručak u organizaciji Sretkovih roditelja, biće neko kuvano jelo (na primer gulaš, sir i salata) koje nas čeka spremljeno tako da ne bi trebalo da potrošimo puno vremena, moramo imati na umu da je dan kratak.

Posle toga produžavamo dalje i stižemo ubrzo do vidikovca Molitva. Tu je predviđeno kraće pešačenje do vidikovca i nazad, uz fotografisanje i uživanje. Velike su šanse da na tom mestu sretnemo i beloglave supove.

Vidikovac se nalazi na imanju domaćina Bajra Muhovića kome smo prošle godine pomogli da izgradi štalu posle požara. Kod Bajra može da se nabavi veoma kvalitetan sjenički sir.

 

Predviđeno je da uveče stignemo u selo Kušići, na večeru i smeštaj u vilu „Angelina“. Vila je ograničenog kapaciteta i raspolaže sledećim sobama:

– 6 soba dvokrevetnih, francuski ležaj
– 3 sobe dvokrevetne, razdvojeni ležaji
– 5 soba trokrevetnih, francusli ležaj + jedan poseban

 

Nedelja – 15. Decembar

Polazak iz Kušića u 9:00 posle doručka. Vozićemo se kombinovano, asfaltom i makadamom, do sela Katići pored koga se nalazi planinski vrh Mučanj (1.534 mnv). Vrh Mučnja je zaravan na koju je planirano da izađemo vozilima, ako dubina snega dozvoli. Sa vrha se pruža panoramski pogled na okolinu.

Posle Mučnja predviđen je lagani povratak kući, uz mogućnost da organizovano svratimo negde na ručak.

Čitav ovaj put ne bi trebalo da je previše zahtevan, grebanja ne bi trebalo da bude, nije potrebno imati dodatno podignuta vozila, AT gume su minimum a MT ipak optimum.

U slučaju da bude jačih snežnih padavina i formira se značajniji snežni pokrivač, moraćemo da izvršimo izvesne korekcije, ali se to sigurno neće odraziti na atraktivnost ovog putovanja.

Potrebno je da vam vozilo bude adekvatno pripremljeno i opremljeno za snežne padavine i jače mrazeve, besprekoran akumulator se podrazumeva. Sredinom decembra u Sjenici nije iznenađenje da jutarnje temperature padnu na minus 20 stepeni C.

Smeštajni kapaciteti su ograničeni pa je potrebno izvršiti prijavljivanje što pre.

 

Spisak prijavljenih:

Ime vozača Vozilo Broj osoba
Branislav Brkić Jeep Wrangler Unlimited Rubicon 2
Vladan Tanasković Land Rover Defender 2
Aca Milojević Jeep Wrangler Unlimited Rubicon 2
Mišo Dukić Jeep Wrangler Unlimited Rubicon 2
Misim Ajetović Jeep Grand Cherokee 2
Jovan Mrdak Jeep Wrangler Unlimited Rubicon 2
Zoran Radonjić Jeep Grand Cherokee 3
Nenad Atanasković Jeep Wrangler Unlimited Rubicon 6
Dušan Mitrović Mitsubishi Pajero 2
Saša Botoški Toyota 4 Runner 4
Nebojša Milovanović Jeep Cherokee 2
Saša Eskić Jeep Grand Cherokee 4