Putevima Kolubarske bitke

Foto galerija:

Putevima Kolubarske bitke 2015
kolubarska_bitka_01-14-1305-800_2295kolubarska_bitka_02-13-1932-800_2278kolubarska_bitka_03-13-1923-800_2273

Putevima Kolubarske bitke 2015

 

13 – 15. Novembar 2015.

Lokacija Prostruga – Rajac – Suvobor, na kojoj je izvršen proboj fronta u Kolubarskoj bici, odabrana je za novembarsku akciju Jeep kluba Srbija.

Kolubarska bitka je najznačajnija bitka između vojski Kraljevine Srbije i Austrougarske carevine u Prvom svetskom ratu. Vođena je od 16. novembra do 14. decembra 1914. godine, na frontu dugom preko 200 km. Okončana je uspešnom protivofanzivom koju su izvele snage srpske Prve armije pod komandom generala Živojina Mišića.

Srpska protivofanziva započeta je 3. Decembra 1914. godine najpre na pravcu Prostruga – Rajac – Suvobor. Posle dan i po borbi zauzet je greben Prostruga, što se može smatrati za momenat proboja fronta. Nakon toga, do 14. decembra, srpska vojska je u nezadrživom naletu oslobodila zemlju od okupatora.

Okupljanje na parkingu DIS supermarketa kod skretanja za Lazarevac sa Ibarske magistrale.

Obilazak crkve kosturnice u Lazarevcu u kojoj se nalaze posmrtni ostaci srpskih i austrougarskih žrtava, poginulih u Kolubarskoj bici. Iz crkve se vozimo ka planini Rajac gde je predviđen smeštaj i večera u hotelu “REIK Kolubara”.

 

Polazak iz hotela, asfaltnim putem. Preko Slavkovice i Kadine luke i Ibarskom magistralom dolazimo do sela Donji Banjani odakle počinjemo vožnju zemljanim seoskim i šumskim putevima po terenima gde je bila linija razdvajanja srpske i austrougarske vojske u Kolubarskoj bici.

To su tereni sela Donji Banjani, vis Sama Bukva sa spomenikom, greben Prostruga, planina Suvobor i planina Rajac. Predviđeno je ukupno oko 50 kilometara vožnje terenima koji u vreme jesenjih kiša i ranog snega umeju da budu blatnjavi i tehnički zahtevni. MT gume su obavezne, povišen klirens poželjan, grebanje se može očekivati na pojedinim deonicama.

Tokom dana napravićemo malu pauzu za laki ručak, svako treba da ponese nešto suvo za tu priliku. U kasnim popodnevnim satima vraćamo se u hotel “REIK Kolubara”.

 

Polazak iz hotela. Pored vrha Rajca izlazimo blizu vrha Suvobora. Tu ćemo imati kratku šetnju gde ćemo obići spomenik i rovove preostale iz Kolubarske bitke. Zatim se vozimo do Ravne gore, prolazimo pored Dražine pećine i preko Riora izlazimo na Divčibare.

Popodne je predviđen dolazak na Divčibare i, po želji, ručak u restoranu “Divčibarski zamak”.