Stara i Suva planina

Foto galerija:

Stara i Suva planina
0628_080949_sams_pedja_002_1000x_stara0628_090155_sams_ana_010_1000x_stara0628_093042_sny03716_1000x_stara

Stara i Suva planina

27 jun – 1. jul 2019.

Na Staroj planini smo startovali u petak ujutru iz motela Vrelo. Najpre smo posetili Rosomačke lonce, selo Rosomač i Rosomački vrh. Zatim smo se vozili preko prostrane i puste visoravni Glogovica uz obaveznu piknik pauzu na livadama iznad sela Jelovica. Posetili smo vrelo pored Jelovičke reke i zatim, preko sela Brlog krenuli ka Vrtibogu.

U petak uveče kampovali smo na padini između Vrtiboga i sela Gostuša, uz jaretinu i teletinu koju nam je obezbedio prijatelj iz Gostuše Zoran Vučić. Logorska vatra je doprinela da nam bude prijatno i pored prohadnog vetra koji je duvao celo veče.

U subotu smo preko Vrtiboga sišli do Arbinja u dolinu Dojkinačke reke. Posetili smo Draganov vir i vodopad Tupavicu. Zatim smo se od Dojkinaca popeli na Ponor, posle toga posetili pećinsku crkvu u Rsovcima i pred veče stigli u Pirot u hotel.

U nedelju posle doručka jedan deo ekipe je otišao kući, a drugi deo nastavio put preko Bele palanke na Suvu planinu, na zaravan Smrdan gde je napravljen logor za sledeće veče. Pogodno vreme iskoristili smo za pešačenje i uživanje u lepotama Suve planine i pogledima sa njenih vidikovaca. Veče smo proveli uz logorsku vatru i bogatu teleću čorbu iz kotlića.

U ponedeljak oko podne spustili smo se sa Suve planine južnom stranom preko sela Mali Krčimir i tako završili jednu veoma lepu akciju, koja je imala za cilj uživanje u lepotama Stare i Suve planine.

 

Organizatori akcije:

Branislav Brkić

Aleksandar Jevremović

Zoran Petrović (Kvad)