Makedonija

Foto galerija:

Makedonija 2019
010_gosha_img_2453_a_resize020_20190912_085804_sny04528_resize030_gosha_img_2361_a_resize

Makedonija 2019

11 – 15. septembar 2019.

Akciju po istočnoj Makedoniji organizovao je Vlado Šošolčev iz udruženja 4×4.mk. Sve vreme smo se kretali po planinama istočne Makedonije, paralelno sa bugarskom granicom.

U četvrtak smo obilazili predeo istočno od Kumanova. Najpre smo posetili Zebrnjak, srpski spomenik podignut herojima koji su poginuli u Kumanovskoj bici u prvom balkanskom ratu, u borbama za konačno oslobođenje od Turaka. U nastavku smo posetili selo Staro Nagoričane, antičku opservatoriju Kokino, prirodni fenomen kamene lutke Kuklica i uveče smo stigli kod Krive Palanke u manastir Sveti Joakim Osogovski gde smo prenoćili.

Drugog dana, u petak, prešli smo Osogovske planine preko jednog od vrhova Varev vrv, posetili ski centar Ponikve, prošli pored Kočana i nepreglednih, čuvenih kočanskih pirinčanih polja. U nastavku smo se popeli na planinu Plačkovica i došli na prenoćište u simpatičan, planinski gradić Pehčevo.

U subotu smo nastavili put ka jugu prema Strumici, preko Maleševske planine, ručali smo na vrhu Čengino kale na 1760 mnv, posetili smo Smolarski vodopad i obodom planine Belasica pred kraj dana stigli u Dojran na prenoćište.

U nedelju smo u sunčanom Dojranu proveli pre podne pored jezera, a posle toga smo krenuli za Srbiju, uz svraćanje u vinariju Sopot blizu Velesa na ručak.

 

Fotografije su snimili: Peđa, Goša, Ana, Bane