Južni Kučaj i Beljanica 2021

Foto galerija:

Južni Kučaj i Beljanica 2021
01_20210702_072706_resize02_20210701_222100_resize03_20210702_100709_7ii_2671_a_resize

Južni Kučaj i Beljanica 2021

1-4. jul 2021.

Prvi deo ove lagane, opuštajuće vožnje organizovali smo po predelima Južnog Kučaja. U četvorouglu Resavice, Žagubice, sela Zlot i sela Krivi Vir nalazi se najređe naseljena teritorija urbanog dela Evrope, Južni Kučaj. Bukove šume na Južnom Kučaju predstavljaju najveći kompleks ove vrste u Evropi.

U četvrtak smo se okupili u selu Sisevac u objektu Cuki Residence.

U petak ujutru krenuli smo iz sela Sisevac asfaltom preko Senjskih rudnika do Resavice, a odatle smo nastavili makadamom u šumsko područje Južnog Kučaja. Prvo zaustavljanje imali smo kod vodopada Prskalo. Dalje smo nastavili put kroz velike komplekse bukovih šuma, preko Brezovice, sve do srca Južnog Kučaja vrha Mikulj, ispod koga se nalazi zilotski manastir Novi Stjenik. Vrh Mikulj visok je 1.022 metra i formiran je kao plato sa dobrim prilazom, pa nije bilo teško izaći vozilima na ovu veličanstvenu poziciju.

Od Mikulja smo nastavili vožnju prema Lazarevom kanjonu sa strane Malinika, kroz prašumu Polome, i došli smo na, verovatno, najlepše mesto na Južnom Kučaju, visoravan Kovej na obodu Lazarevog kanjona. Tu smo bili gosti kod Zorana i Slađe Mustecić, na čijem imanju se nalaze najlepši kovejski vidikovci. Smeštaj je organizovan na dva načina, jedan broj ljudi je imao obezbeđene krevete, a većina je kampovala na obodu najdubljeg kanjona u Srbiji. Za večeru i doručak pobrinuo se domaćin Zoran.

U subotu ujutru sa Koveja smo se spustili do sela Zlot, i ponovo smo se popeli na plato Južnog Kučaja, do prerasti Samar. Zatim smo peške izašli na vrh Veliki Lisac (1.111 mnv) i vozilima na Veliku Trestu (1.284 mnv), najviši vrh Južnog Kučaja.

Nakon toga prešli smo na planinu Beljanica, popeli se na njen vrh (1339mnv), a zatim se spustili putem prema Krupajskom vrelu do pitome lokacije za sledeće kampovanje, u dolini Rečke, po kojoj teku dve rečice na 950 mnv. Lagana večernja kišica nije nas sprečila da uživamo u kampu uz vatru i vruću mesnu čorbu dokazanog majstora Džerija.

U nedelju pre podne lagano smo nastavli povratak kućama.

 

Organizator:

Branislav Brkić